Kwaliteit en klantgerichtheid sinds 1810

Van ijzerwarenhandel in de Zwolse binnenstad tot hofleverancier met ruim 190 medewerkers. De geschiedenis van de O. de Leeuw-groep gaat meer dan 200 jaar terug en staat in het teken van kwaliteit en klantgerichtheid.
De basis voor de O. de Leeuw-groep werd in 1810 in de Zwolse Diezerstraat gelegd. Hendrik Wijnekes begon er zijn handel in ijzerwaren ‘In den blauen saegh’. In 1872 trad de Groninger Oeds de Leeuw toe tot de zaak en in 1890 zette hij het bedrijf voort onder zijn eigen naam:
O. de Leeuw.
_

Meegroeien met klanten

De detailhandel transformeerde zich eind 19e eeuw steeds meer tot groothandel. Belangrijke afnemers waren smeden in Overijssel, Gelderland en de drie noordelijke provincies. Veel van deze smeden ontwikkelden zich tot constructiebedrijven, machinefabrieken, carrosserie-bedrijven en landbouwmechanisatiebedrijven. Bedrijven die vaak nog bestaan en die hun goederen nog steeds betrekken bij bedrijven van de O. de Leeuw-groep. De kernwaarden uit die tijd waren: klantgerichtheid, kwaliteit, kennis van zaken en keihard werken.

Hofleverancier

Het predicaat hofleverancier werd voor de eerste keer verleend in 1895 door koningin-weduwe Emma. Er werden in die tijd ook daadwerkelijke leveringen gedaan van materialen zoals puntdraad en gereedschappen aan de kroondomeinen in Apeldoorn. Door opeenvolgende vorsten is het predicaat van hofleverancierschap telkens weer bestendigd.

‘Kwaliteit en klantgerichtheid sinds 1810’

Meer dan ijzerwaren

Het bleef niet bij ijzerwaren alleen. Eind 19e eeuw leverde O. de Leeuw ook ijzer en staal, kachels, wasmachines en landbouwwerk-tuigen. Producten werden geïmporteerd uit ondermeer Duitsland, België, Engeland en Amerika. Er werd een nieuw groot magazijn gebouwd voor de afdeling landbouw-machines op het Rodetorenplein in Zwolle. Onder leiding van Oeds de Leeuw jr. en zijn zwager Frans Esser doorstond het bedrijf de Eerste Wereldoorlog en de crisistijd en breidden de vier pijlers van O. de Leeuw zich steeds verder uit.

Van het centrum naar het industrieterrein

Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen de bedrijfsactiviteiten noodzakelijkerwijs af, maar in de tijd van de wederopbouw groeide het bedrijf weer stevig. De verschillende bedrijfsonderdelen verzelfstandigden vanaf eind jaren vijftig en betrokken moderne panden op het industrieterrein. De afdeling ijzer en staal werd IJzerleeuw en vestigde zich aan de Gasthuisdijk in Zwolle. De afdeling ijzerwaren, huishoudelijke artikelen en leidingmateriaal werd overgebracht naar het industrieterrein in Hattem en verzelfstandigd tot Hattemleeuw. Daarna ontstonden Leeuwtechniek (hydraulische en pneuma-tische componenten) en Leeuwbouw (leverancier van ijzerwaren, gereedschappen en rvs) in Zwolle. De afdeling landbouwwerktuigen transformeerde tot een importhandel voor tuin- en parkmachines. Dit onderdeel fuseerde in 2014 met een branchegenoot en is nu actief als Stierman – de Leeuw BV.

Focus op staal en technische producten

In de laatste decennia van de 20e eeuw werd de focus steeds meer gelegd op staal, ijzerwaren en technische producten voor zakelijke afnemers. Eerst voegde de reeds sinds 1875 bestaande ijzerhandel Geertsema uit Winschoten zich bij de groep en daarna werd de staal- en buizenhandel Teham-Pongers in Hengelo overgenomen. Leeuwbouw groeide snel en om de afdeling rvs te huisvesten werd in 2009 nieuwbouw gerealiseerd. Ook Leeuwtechniek ontwikkelde zich positief, zodat daarvoor in 2013 een nieuw gerobotiseerd hoogbouw magazijn werd geopend.

Klaar voor de volgende 200 jaar

De O. de Leeuw-groep is anno 2015 uitgegroeid naast de holding O. de Leeuw Groep BV met de volgende zes voorraadhoudende handelsbedrijven: Leeuwbouw, IJzerleeuw, Teham Pongers, Geertsema Staal, Leeuwtechniek en Hattemleeuw met in totaal meer dan 150 medewerkers. De wijze waarop de bedrijven hun functie van toeleverancier van materialen en producten vervullen, is in die twee eeuwen drastisch gewijzigd. Gebleven zijn echter de kernwaarden uit het begin, klantgerichtheid, kwaliteit, kennis van zaken. Kortom, de O. de Leeuw-groep is gereed voor de volgende 200 jaar.