Bestuursverslag 2022

Algemeen

Activiteiten

De O. de Leeuw-groep is sinds 1810 actief als voorraadhoudende toeleverancier in metalen en technische artikelen. De afnemers bevinden zich in de metaalsector, de bouw en verder in een breed scala aan industriële bedrijven en instellingen. De bedrijven uit de groep onderscheiden zich door een breed voorraadassortiment en kunnen daarom zorg dragen voor een snelle en complete levering. Door kwaliteit in product, service en organisatie bouwen zij een hechte en duurzame relatie met onze klanten op.

De O. de Leeuw-groep bestaat naast de holding O. de Leeuw Groep BV uit de volgende zes voorraadhoudende handelsbedrijven: Leeuwbouw, IJzerleeuw, Teham Pongers, Geertsema Staal, Leeuwtechniek en Hattemleeuw. De bedrijven IJzerleeuw, Teham Pongers, Geertsema Staal en Hattemleeuw werken regionaal. Leeuwbouw en Leeuwtechniek zijn actief in geheel Nederland. De bedrijven zijn elk met specifieke expertise actief in hun eigen product-markt-combinaties. De verschillende werkmaatschappijen hebben een grote commerciële autonomie met korte lijnen, waardoor no-nonsense ondernemerschap aan de basis wordt gestimuleerd.

Visie, ambitie en kernwaarden

De bedrijven uit de O. de Leeuw-groep willen met hun kennis van producten, markten en logistieke processen een belangrijke en duurzame schakel zijn in de distributieketen van fabrikant tot eindgebruiker. Enerzijds door klanten te ontzorgen bij hun activiteiten, anderzijds door producenten een efficiënte manier te bieden om hun producten te distribueren.

Onze voornaamste ambitie is om aan de veranderende vraag van klanten en markten te kunnen blijven voldoen, zowel nu als in de toekomst. Continuïteit, duurzame groei en wendbaarheid staan daarbij centraal. Onze wens is om in samenwerking met klanten, partners en medewerkers onderscheidend te blijven.

De gang van zaken in 2022

Algemeen

De Nederlandse economie groeide in 2022 met 4,5%, wat op een iets lager niveau lag dan de 4,9% groei in het jaar daarvoor. De twee jaren achtereenvolgende groei van deze orde zijn opmerkelijk te noemen. De economische groei in het afgelopen jaar was grotendeels te danken aan de particuliere consumptie. In maart verdwenen de laatste coronabeperkende maatregelen. Ondanks dat de onzekerheid gedurende het jaar toenam

met de Russische inval in Oekraïne en de sterke toename van de inflatie, bleef de consumptie de aanjager van de economische groei. Na de coronatijd met al haar bestedingsbeperkingen, besteedden consumenten meer geld in sectoren als horeca, recreatie, cultuur en vervoer. Hoewel de lonen niet zo snel stegen als de inflatie, werd er wel meer gewerkt in Nederland, wat tevens bijdroeg aan de economische groei. De sectoren Bouwnijverheid en Industrie droegen weliswaar bij aan deze groei, maar deden dat in mindere mate dan andere sectoren.

De toegevoegde waarde van de sector Bouwnijverheid steeg in 2022 met 2,9% ten opzichte van 2021. Hoewel de orderportefeuilles goed gevuld waren en de vraag naar woningen en de behoefte aan utiliteits- en infrabouw hoog was, werd de sector gekenmerkt door toenemende onzekerheid en uitdagingen op verschillende terreinen. De sector kent o.a. de volgende trends:

  • Stagnerende nieuwbouw: door o.a. de stijgende hypotheekrente en de inflatie staat de vraag onder druk.
  • Stagnerende vergunningen: door de aanhoudende politieke onzekerheid inzake het Stikstof (PAS) en Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) beleid, verloopt de vergunning van bouwprojecten moeizaam. Er werden 16% minder vergunningen verleend en bouwbedrijven verleggen in toenemende mate hun aandacht naar herstel en verduurzaming van vastgoed en infraprojecten in plaats van nieuwbouw.
  • Verduurzaming: toenemende eisen aan projecten leiden tot forse investeringen bij bouwbedrijven en leveranciers van bouwmaterialen.

De toegevoegde waarde van sector Industrie steeg in 2022 eveneens met 2,9%. De stijging werd vooral gedreven door de machinebouw en de transportmiddelen sector. De industrie zag zich echter geconfronteerd met onzekerheid inzake grondstoffen en materialen, beperkte beschikbaarheid daarvan en de schaarste aan met name technisch opgeleid personeel. Na een sterk eerste halfjaar, kwamen de industriële productie en het bijbehorende producentenvertrouwen meer onder druk te staan.

2022 stond in het teken van een ongekende dynamiek op nagenoeg alle grondstoffenmarkten. Na sterke stijgingen in 2021, stegen de prijzen van basismaterialen over de gehele linie door in de eerste maanden van het jaar. In eerste instantie kwam dit door een combinatie van aangetrokken wereldmarkten, geo-politieke maatregelen (o.a. importbarrières) en verhoging van energie (kost-)prijzen. Vervolgens ontstond een chaotische situatie, na de Russische inval in de Oekraïne en de reactie in de wereld daarop: verbruikers en verwerkers van grondstoffen en materialen poogden hun aanvoerlijnen veilig te stellen, met grote gevolgen voor prijzen en levertijden. Tevens leverde de boycot van Russische producten door de Westerse wereld verdere beperkingen in aanvoermogelijkheden op. De prijzen van nagenoeg alle grondstoffen, bereikten hierdoor pal voor de zomer hun hoogste punt, waarna een even plotselinge kentering ontstond, gevoed door onzekerheid omtrent economische vooruitzichten en hoge voorraden in de productieketens. De inkoopprijzen daalden hierdoor in het tweede halfjaar scherp.

De prijzen van koolstof staalproducten bereikten zo ook in het eerste halfjaar een hoog niveau door onder andere de wegvallende productiecapaciteiten in de Oekraïne en Rusland. Deze stijging werd in het tweede half jaar te niet gedaan, toen de grote onrust op de markt weer afnam. Door de gestegen energieprijzen zochten veel producenten naar balans van hun prijsniveaus tussen kostendekking en concurrentiekracht. De prijzen van roestvaststaal en aluminium kenden de zelfde stijging en daling in het jaar. Al met al was 2022 met zijn tweezijdige prijsdynamiek een ongekend grillig jaar.

Door algehele prijsstijgingen kende Nederland in december 2022 een inflatie op jaarbasis van 10%, waarvan bijna de helft voor rekening kwam van de hogere prijzen van energie. De ontwikkeling van de lonen in Nederland bleef achter bij deze inflatie. De arbeidsmarkt kende wederom een grote krapte en een relatief lage werkloosheid. De krapte gold in alle sectoren. Met name het gebrek aan technisch opgeleid personeel zorgde voor beperkingen bij de voor ons relevante sectoren Bouw en Industrie. Mede door de uitgebreide steunmaatregelen van de overheid op tal van gebieden kende Nederland een laag aantal faillissementen.

Gang van zaken in 2022

2022 vormde voor de groep een uitdagend jaar met ontwikkelingen op vele fronten. Het verdwijnen van de laatste Corona maatregelen zorgde ervoor dat het contact met klanten weer normaliseerde en dat onze bedrijven klanten weer op alle gebruikelijke manieren aandacht konden geven. Niettemin bleven we alert op het handhaven van een maximaal veilige werkomgeving voor onze medewerkers. Hoewel we blij waren om iedereen weer op kantoor te mogen verwelkomen, was het praktisch om bij klachten van medewerkers weer naar thuiswerk te kunnen (terug)schakelen.

Onze markten werden gekenmerkt door een hoge mate van onzekerheid. De ontstane oorlogssituatie in Oost Europa zorgde voor toegenomen spanning op toeleverketens. De prijsstijgingen van grondstoffen zorgden in eerste instantie voor een toeloop van klanten om benodigde producten zeker te stellen en later in het jaar voor aarzeling bij onze klanten op grond van de onzekerheid van de prijsontwikkeling. Sommige klanten konden bovendien hun product niet afmaken door ontbrekende vitale onderdelen, waardoor hun productieproces verstoord raakte. Het jaar kende voor ons daardoor twee gezichten: het eerste halfjaar met redelijke vraag en marges en het tweede halfjaar met een stagnerende vraag en marges, die onder druk stonden door dalende inkoopprijzen.

De omzet toonde een duidelijke stijging van € 84,9 mln. in 2021 naar € 92,0 mln. in 2022. Deze stijging werd veroorzaakt door hogere prijzen gedurende het jaar. De stijging van de inkoopprijzen in het voorjaar, werd gevolgd door een prijsdaling in het tweede halfjaar. In 2022 werd per saldo nog een bescheiden “voorraadwinst” geboekt. Deze voorraadwinst was veel lager dan de zeer hoge voorraadwinst in 2021. De handelswinst van de groep liet vooral hierdoor een belangrijke daling zien. Het onderliggende resultaat gecorrigeerd voor voorraadwinsten lag op een bevredigend niveau mede dankzij de diversiteit aan klanten en de variëteit aan geleverde producten en dienstverlening.

Onze dienstverlening draait om op tijd, op maat, compleet te leveren en kan zich in toenemende mate verheugen in interesse en waardering van klanten. Onze klanten hebben uiteenlopende vraagstukken en uitdagingen en we hebben het afgelopen jaar hierbij hen zo goed mogelijk met hulp en advies geprobeerd bij te staan. Onze investeringen zijn er dan ook met name op gericht onze processen en dienstverlening sneller, beheersbaarder en klantgerichter te maken. Zo hebben we geïnvesteerd in nieuwe ICT oplossingen en infrastructuur, webshops, vervanging en uitbreiding van machines. Tevens is geïnvesteerd in verduurzaming van bedrijfsmiddelen, zoals vervanging van gas- door elektrische heaters in magazijnen, LED-verlichting en elektrische auto’s. Nieuwe investeringen worden gedreven door klantbehoefte en komen doorgaans voort uit de teams binnen onze vestigingen. De O. de Leeuw-groep speelt zo tijdig in op nieuwe en relevante ontwikkelingen.

Op het gebied van marketing en marketingcommunicatie zijn veel online middelen ingezet om onze klanten te informeren over markt- en productontwikkelingen. Tevens was het weer mogelijk om groepen klanten te ontvangen op bijvoorbeeld klantendagen en om deel te nemen aan vakbeurzen. In het nieuwe kantoor van Leeuwbouw zijn diverse trainingen verzorgd voor teams van klanten op het gebied van gereedschappen en nieuwe applicaties. De opgebouwde data in onze systemen stellen ons beter in staat om klanten maatwerk te bieden op bijvoorbeeld het gebied van installatie- en applicatiehandleidingen voor hydrauliek verbindingen. In de gereedschappenmarkt worden op diverse bouwterreinen voorraadcontainers geplaatst en bijgehouden, wat voorziet in gebruiksgemak voor de aannemer. Onze distributiestrategie bespaart klanten tijd, omdat hun personeel zich kan concentreren op zijn kernactiviteiten. Ook adviseren wij klanten op het gebied van voorraadbeheer en machinepark. Tevens hebben we nieuwe productlijnen en merken geïntroduceerd op het gebied van o.a. duurzame gereedschappen en ijzerwaren en flexibele hydraulische verbindingen. De websites en webshops worden continu ontwikkeld en gemoderniseerd. Daarnaast zijn alle bedrijven actief op sociale media om hun doelgroepen te bereiken.

In 2022 is wederom actief gestuurd op synergie tussen de verschillende werkmaatschappijen. Een belangrijke mijlpaal was de lancering van de O. de Leeuw Academie: een online omgeving die voor alle medewerkers vele

interactieve leermodules aanbiedt op tal van gebied. De academie heeft ten doel de ontwikkeling van onze medewerkers te stimuleren en te ondersteunen. Tussen de bedrijven vindt overleg plaats op o.a. het gebied van gezamenlijk inkoopbeleid, onderlinge leveringen en uitwisseling van actuele informatie over inkoopprijzen en leveringscondities. In het afgelopen jaar was deze snelle en efficiënte uitwisseling van informatie van grote waarde.

Een kring van preventiemedewerkers van iedere vestiging staat met elkaar in contact om vragen en wetenswaardigheden uit te wisselen op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu (VGM). We hebben een minimaal aantal verzuimincidenten gekend in 2022. We hebben met behulp van onze recent aangestelde ARBOdienst actief gestuurd op aanwezigheid (i.p.v. ziekteverzuim). Op diverse locaties is daarnaast geïnvesteerd in nieuw ergonomisch meubilair.

Het ziekteverzuim was, mede door een aantal corona gevallen in het begin van het jaar, hoger dan het jaar ervoor. Bij Leeuwbouw is een preventief medisch onderzoek gefaciliteerd voor alle medewerkers.

We hebben zonnepanelen op drie locaties, die in 67% van het totale verbruik van de groep voorzien. Ondanks dat we ruimschoots produceren t.o.v. ons verbruik gedurende het jaar, blijft de zomer-winterbalans een dilemma, waardoor we toch in vooral de winter veel stroom bij moeten kopen.

Het bedrijfsresultaat vertoonde een aanzienlijke daling en bedroeg € 6,6 mln. in 2022. Het netto groepsresultaat na belasting in 2022 bedroeg € 4,7 mln.

Het werkkapitaal bleef nagenoeg gelijk. De groep betaalt haar leveranciers altijd stipt, waardoor een zeer solide reputatie is opgebouwd en gunstige inkoopcondities gerealiseerd kunnen worden. De liquiditeit en solvabiliteit van de groep zijn uitstekend te noemen.

In 2022 heeft O. de Leeuw Groep geen gebruik gemaakt van de door de overheid geboden financiële steunmaatregelen.

Het aantal medewerkers daalde licht tot 167 FTE. Het duurzaam inzetbaar houden van onze medewerkers krijgt uitgebreide aandacht. Op het gebied van werving en selectie is een “O. de Leeuw werken bij” website in het leven geroepen, die meer synergie in uitstraling en etaleren van carrièremogelijkheden voor sollicitanten bewerkstelligt. Tevens is veel energie en creativiteit gestoken in onze uitingen op sociale media en anderszins om een helder en aansprekend beeld te schetsen van de werkzaamheden en loopbaan-inhoud van onze medewerkers. Er wordt begeleiding in persoonlijke en carrièreontwikkeling aangeboden. We vierden ook in 2022 weer een 25 en een 40 jarig dienstjubileum. Onze medewerkers vormen de kern van onze onderneming. Bij deze spreken wij onze waardering uit voor de inzet en betrokkenheid van alle medewerkers die hebben bijgedragen aan de positieve gang van zaken bij de groep.

Ontwikkelingen en vooruitzichten 2023

De eerste maanden van 2023 kenmerken zich door onzekerheid bij klanten. De inval van Rusland in Oekraïne en de geo-politiek heeft grote invloed op prijsniveaus van met name energie. Daarnaast bestaat in Nederland nog steeds politieke onzekerheid over het te kiezen stikstofbeleid. De oplopende rente en hoge inflatie zorgt voor aarzeling in investeringsbeslissingen. Ook bij onze klanten neemt deze onzekerheid toe.

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) heeft lichte krimp (-1,5%) in de Bouwproductie voor dit jaar voorspeld, want het woningtekort in Nederland en de daaruit voortvloeiende nieuwbouw behoefte, wordt te zeer belemmerd door economische en politieke factoren. Hierbij spelen dezelfde trends als in 2022 (zie boven). De Industriële markten laten ook onzekerheid zien met afnemende indices als dagproductie en

producentenvertrouwen. Over het algemeen staat het marktvolume in de voor ons relevante markten onder druk in de eerste maanden van het jaar.

De inkoopprijsniveaus van staalproducten zijn stabiel tot stijgend, wat met name gedreven wordt door de verhoogde (energie)kostprijzen van producenten. De RVS en (non ferro-)metalen producten vertonen in de eerste maanden een stabiel patroon. De bedrijven binnen de groep speculeren niet, maar anticiperen tijdig met hun bestellingen om voorraadbeschikbaarheid voor onze klanten te borgen.

De arbeidsmarkt kent nog steeds een krapte in alle sectoren. Deze situatie leidt tot relatief hoge CAO loonsverhogingen en een verhoogde mobiliteit van medewerkers. De O. de Leeuw Groep probeert zich niettemin met haar stabiliteit, continuïteit en mensgericht werkgeverschap aantrekkelijk te positioneren in deze dynamische markt. We hopen te tonen dat degelijkheid daarmee ook eigentijds kan zijn. Wij zullen evenals in 2022 verder investeren in de kennis en vaardigheden van onze medewerkers met o.a. onze O. de Leeuw Academie. Tevens gaan we met een vitaliteitsprogramma meer aandacht geven aan de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers. Het personeelsbestand zal naar verwachting min of meer stabiel blijven.

Op het gebied van verduurzaming van onze processen en dienstverlening staan de volgende activiteiten gepland:

  • Verdere keuzes voor duurzame en circulaire producten in het assortiment van onze bedrijven;
  • Haalbaarheidsstudie naar mogelijke uitbreiding van zonnepanelen bij onze bedrijven;
  • Verdere elektrificatie van onze vloot personenauto’s en bussen; en
  • Samenwerking met externe partners in circulaire initiatieven.

De O. de Leeuw-groep bedient een grote en breed gediversifieerde klantenkring verspreid over een aanzienlijk aantal marktsegmenten. Hierdoor zijn risico’s op vraaguitval of faillissementen bij klanten gespreid. Tevens is de groep niet afhankelijk van leveranciers- en/of bankkrediet.

In 2023 zullen de voornaamste investeringen vervangingsinvesteringen betreffen, die uit eigen cashflow gefinancierd zullen worden. De financieringsstructuur is dermate solide dat fluctuaties in het werkkapitaal zonder problemen kunnen worden opgevangen. Ondanks de beschreven onzekerheden ziet de groep – onder voorbehoud van bijzondere omstandigheden – voor dit jaar een tevredenstellend resultaat tegemoet.

De vennootschap zal de markt intensief bewerken met een breed assortiment aan metaalproducten en daaraan gekoppelde diensten. Het leveren en uitbreiden van aanvullende bewerkingen zoals zagen, boren en stralen bij de staalhandelsbedrijven en aanvullende diensten zoals foliën, keuren, repareren en assembleren bij de andere bedrijven, maakt onderdeel uit van ons ontzorgconcept. Ook in 2023 is er behoefte aan een toeleverancier met kennis van zaken, een brede voorraad, een snelle logistiek en een directe klantgerichte aanpak waarbij de klant wordt ontzorgd.

De huidige omstandigheden in de markt hebben voor een versnelling gezorgd in de digitalisering bij bedrijven. In de eerste twee maanden zijn 5 van onze bedrijven overgestapt op nieuwe moderne server- en Cloud oplossingen. Tevens wordt een intensief en grondig traject doorlopen om een nieuw ERP systeem te kiezen voor Leeuwbouw. In 2023 zullen we verder blijven investeren in onze systemen en applicaties om in deze behoefte te voorzien.

Bij al deze veranderingen geldt dat de verdere ontwikkeling van onze medewerkers van groot belang is. De Nederlandse arbeidsmarkt kent ook dit jaar een grote krapte.

Op grond van het voorgaande is de jaarrekening opgemaakt op basis van de continuïteitsveronderstelling.

Maatschappelijk ondernemen en duurzaamheid

In 2015 heeft Zijne Majesteit de Koning het recht tot het voeren van het Koninklijke Wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ aan O. de Leeuw BV uit Zwolle voor 25 jaar bestendigd.

O. de Leeuw is sinds 25 oktober 1895 onafgebroken hofleverancier en daarmee de oudste hofleverancier uit Overijssel.

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn dan ook kernwaarden van de vennootschap. Wij willen correct en ethisch handelen en doen dit dus niet alleen naar de letter, maar ook in de geest van de wet. Dit principe is sterk verankerd in de cultuur van de onderneming (o.a. de 9k’s) en is gedeeltelijk vastgelegd in een gedragscode. De groep is fiscaal geheel transparant. Wij besteden enerzijds aandacht aan het verder beperken van het gebruik van niet-duurzame energie. Magazijnen zijn veelal voorzien van geavanceerde stroomloze solartubes of nieuwe energiezuinige ledverlichtingssystemen, met als gevolg een aangenamer werkklimaat door betere lichtopbrengst en minder stroomverbruik. Tevens wordt op drie locaties in stroom voorzien door zonnepanelen. Uitbreiding van dit aantal is voorzien, mits er vooruitzicht bestaat dat het stroomnetwerk de geleverde capaciteit aankan. Doel is om uiteindelijk gasloos te werken in onze kantoren en magazijnen. Daarnaast richten wij ons op het verduurzamen van onze vloot transportmiddelen, zowel in eigen beheer als het uitbestede transport. Wij volgen innovaties van bus- en vrachtwagen producenten op de voet, om bijtijds de geschikte opties af te kunnen wegen met het oog op beladingscapaciteit en effectieve actieradius. Tot op heden zijn deze opties voor ons soort goederentransport nog niet voldoende voorhanden. We testen niettemin ook suboptimale varianten uit in pilot-projecten. Totdat we geschikte elektrische of waterstof aangedreven varianten gevonden hebben, selecteren we bij aanschaf van vervoermiddelen op gunstige energie labels.

Leeuwbouw is sinds 2014 gecertificeerd met een milieuzorgsysteem naar de eisen NEN-EN 14001. Dit is in 2021 verder onderstreept door de bouw van een nieuw klimaatneutraal kantoorpand. Uit studies blijkt dat de door ons verhandelde stalen halffabricaten een relatief lage milieubelasting hebben, met als gevolg dat staal uit duurzaamheidoogpunt goed scoort; de goede recyclebaarheid van staal speelt hierbij een belangrijke rol. Daarnaast experimenteert en participeert de onderneming in projecten inzake circulaire dienstverlening. De staalhandelsbedrijven participeren via de brancheorganisatie in initiatieven en projecten op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Zo participeert O. de Leeuw ook via de Koninklijke Staalfederatie in het recent ondertekende Staalbouwakkoord. Dit convenant, bestemd voor de gehele nationale staalbouwketen, voorziet in verdere verbetering van duurzaam gebruik van staal in de Nederlandse bouw en infrastructuur per 2030.

Innovatie en ontwikkeling

De groep heeft intensieve contacten met afnemers en leveranciers. Vanuit deze rol zorgt zij dat innovatieve producten bij haar afnemers worden geïntroduceerd. Andersom bespreekt de groep wensen van afnemers die aanleiding kunnen geven voor nieuwe of verbeterde producten bij de fabrikanten. In het eigen bedrijf is de groep voortdurend bezig om het bedrijfsproces te vernieuwen. Door gebruik te maken van nieuwe ICT-mogelijkheden konden bedrijfsprocessen worden verbeterd.

De groep heeft mede als doel een goed en betrouwbaar werkgever te zijn voor haar medewerkers. Dit vertaalt zich in:

  • Het bieden van ruimte aan een ieder die zich binnen zijn of haar mogelijkheden wil inzetten voor onze onderneming.
  • Het structuren en aanbieden van opleidings- en ontwikkelingsprogramma’s voor medewerkers
  • Het stimuleren van duurzame inzetbaarheid door middel van Preventief Medisch onderzoek, het Safety First regelement en acties op het gebied van vitaliteit
  • Het faciliteren van een eigentijdse, prettige werkplek en het stimuleren van collegialiteit en samenwerking.
  • Het aanbieden van loopbaanpaden binnen de groep.

Risicobeheersing

Ondernemen gaat gepaard met het nemen van risico’s. De directie en het management van de onderneming hebben oog voor het onderkennen en het beheersen van deze risico’s, maar ondernemen zonder het nemen van enig risico is niet mogelijk.

Allereerst besteedt de groep aandacht aan de gezondheid en veiligheid van haar medewerkers. Uiteraard zijn alle voor de bedrijfsvoering noodzakelijke veiligheidsmaatregelen getroffen en bedrijfsmiddelen worden regelmatig gekeurd. Er is een risico-inventarisatie (RIE) gemaakt en deze wordt periodiek bijgesteld. Voor medewerkers in de magazijnen is het dragen van beschermende kleding en schoeisel verplicht. De groepsrichtlijn op dit gebied is vastgelegd in het Safety First regelement en wordt met iedere medewerker gedeeld en geïntegreerd in de bedrijfsvoering.

Periodiek worden alle bedrijven binnen de groep onderworpen aan een Cyber Security Scan, waarbij interne en externe kwetsbaarheden in onze systemen en netwerken aan het licht worden gebracht. Op grond van deze bevindingen wordt direct actie genomen en worden aanpassingen gedaan.

Het controlesysteem voor de beheersing van de financiële risico’s kan in hoofdlijnen als volgt worden beschreven:

  • Dagelijks wordt door de bedrijven gerapporteerd over omzet en behaalde handelswinst en maandelijks wordt er uitgebreid gerapporteerd over een breed scala van onderwerpen;
  • Jaarlijks wordt een uitgebreid jaaroverzicht opgesteld en de jaarcijfers worden door de externe accountants gecontroleerd, waarbij kan worden aangetekend dat ook in 2022 geen correcties van enig belang zijn gemaakt; en
  • Jaarlijks wordt per werkmaatschappij een budget met toelichting gepresenteerd.

Door de directie worden periodiek met de raad van commissarissen uitvoerig de strategie, de marktomstandigheden, de resultaten, de investeringen, de organisatie en risico’s besproken. Het stelsel van controles binnen de groep is erop gericht dat we in overeenstemming met compliance en wet- en regelgeving handelen.

De directie bewaakt de hoogte van het werkkapitaal en bankafspraken worden door de directie gemaakt. De vennootschap maakt geen gebruik van complexe financiële instrumenten. Er zijn centraal verzekeringen afgesloten voor o.a. brand en bedrijfsschade en er is een goed werkgeverschapsverzekering.

De groep verleent leverancierskrediet aan haar afnemers en hoewel goederen onder eigendomsvoorbehoud worden geleverd, blijkt in de praktijk dit voorbehoud een beperkte uitwerking te hebben. Daarom is voor de meeste bedrijven een kredietverzekering afgesloten. Slechts incidenteel wordt van het advies van de kredietverzekeraar afgeweken.

De groep loopt risico door wisselende metaalprijzen. Er wordt wel geanticipeerd maar niet gespeculeerd op prijsschommelingen. De risico’s van conjunctuur-, prijs- en renteontwikkelingen, worden onderkend en mede met het oog op deze risico’s heeft de vennootschap een degelijke financiële structuur. De groep koopt voornamelijk in in euro’s. Inkopen in andere valuta’s worden in de regel meteen afgedekt.

De onderneming levert aan een zeer breed scala van afnemers, met als gevolg dat de onderneming niet afhankelijk is van een individuele afnemer. Daarnaast geldt de zelfde spreiding aan de leverancierskant, waar de onderneming werkt met een groot aantal verschillende leveranciers.

Frauderisico beheersing

De groep kent een heldere beleidslijn en houdt zich aan de wettelijke voorschriften. Zij onderkent frauderisico’s binnen de organisatie. De frauderisico’s worden geïdentificeerd aan de hand van de fraude driehoek. Deze kent drietal elementen: gelegenheid, rationalisatie en druk. In de processen is rekening gehouden met deze drie elementen om het risico op fraude te mitigeren naar een acceptabel laag niveau. Voorbeelden van deze analyse en maatregelen zijn o.a.:

  • De aard van onze goederen zijn over het algemeen volumineus (transport noodzakelijk) en minder begeerlijk bij consumenten, waardoor ontvreemding van deze goederen minder voor de hand liggen;
  • Voorraadverschillen worden strak gevolgd en op jaarbasis zijn er beperkte voorraadverschillen.
  • Samenspanning met (inkoop)leveranciers is door overlappende contacten door zustermaatschappijen en marktprijzen beperkt mogelijk;
  • Samenspanning met klanten is beperkt mogelijk doordat intern op dag basis de financiële prestaties per transactie gemonitord worden;
  • Het vier-ogen-principe en risico mitigerende voorwaarden zoals limietbedragen worden afgedwongen in het betalingsproces;
  • Door intern uitgevoerde data-analyses op betalingen en crediteurenstamgegevens worden onrechtmatige betalingen tijdig gesignaleerd;
  • Awareness van cybersecurity wordt bij medewerkers afgedwongen door te volgen cursussen in de O. de Leeuw Academie.

Overall is de verwachting dat het frauderisico binnen de organisatie beperkt is tot een acceptabel laag niveau.

Wet Bestuur en Toezicht

Bij toekomstige wijzigingen in de samenstelling van de directie en de RvC zal, voor zover opportuun, rekening worden gehouden met de gestelde eisen. Mede door de beperkte omvang van directie en raad van commissarissen is er nog geen sprake van een evenwichtige verdeling van zetels over vrouwen en mannen.

Zwolle, 12 april 2023

De directie,
Drs. Henk-Robert ten Cate
O. de Leeuw Groep BV